Laat je boot jouw koers varen

Proces Gerichte ACT

Wat is Proces Gerichte ACT?

De manier waarop wij werken met ACT is proces gericht, dat noemen we Proces Gerichte ACT. ACT is er vanaf de jaren ’90 en Proces Gerichte ACT is ongeveer vanaf 2018 doorontwikkeld. We kijken hierbij heel precies naar gedragsprocessen. Uit onderzoek blijkt dat mensen zeer complexe wezens zijn, met complex gedrag en dat ieder individu uniek is omdat iedereen een andere leergeschiedenis heeft. Die complexiteit is een gevolg van het feit dat mensen taal gebruiken en kunnen denken.

Ieder mens geeft op een unieke manier betekenis aan ervaringen. Iedereen heeft gedachten over zichzelf, anderen en de wereld. Die gedachten komen voort uit patronen van onze voorouders (evolutie en familiegeschiedenis), cultuur en lessen die we hebben geleerd door gebeurtenissen in ons leven. Die gedachten bepalen vervolgens voor een groot deel onze gedragspatronen.

Als we in therapie willen werken aan het veranderen van gedragspatronen is het handig om te starten met onderzoeken waarom je doet wat je doet en wie jij bent als uniek mens.

Steeds staat de vraag centraal: kunnen we begrijpen waarom jij, op dit moment, in deze context, dit gedrag laat zien en dit denkt en voelt? Als we dat beter kunnen begrijpen, dan kunnen we je gedrag ook beter beïnvloeden, als het gedrag is waar je last van hebt en zou willen veranderen. Daarbij staat alles in dienst van voluit leven en waardengericht leven in verbinding met jezelf, anderen en de wereld. Ter ondersteuning van dit proces oefenen we ook met vaardigheden uit de ACT.