Laat je boot jouw koers varen

Maaike Steeman

In 2007 las ik voor het eerst een boek over Acceptatie en commitment Therapie (ACT). Ik was meteen geraakt door het boek. Ook al was ik al jaren hulpverlener en had ik een studie psychologie achter de rug, door dit boek ging ik pas echt begrijpen hoe mensen vast kunnen komen te zitten in hun pijn en hun worsteling daarmee.

Als psycholoog zag ik hoe mijn cliënten worstelden met zichzelf. Daarnaast had ik natuurlijk ook mijn eigen problemen en zag ik dat mensen om mij heen tegen de moeilijke kanten van het leven opliepen. Mijn zusje Karlijn worstelde zo met zichzelf en het leven dat ze daar op haar 21ste een eind aan maakte, waarbij ze ons verdrietig, machteloos en verward achterliet. ACT hielp mij om mijn zusje, mijzelf en anderen beter begrijpen. Ik kon zien wat er mis was gegaan in de behandelingen die mijn zusje drie jaar lang had gehad (er was ondanks goede bedoelingen van hulpverleners heel veel misgegaan) en hoe het beter kon. Dit heeft mij in sterke mate gevormd als psycholoog.

Vanaf toen ben ik mij in ACT gaan verdiepen. Dat was niet alleen razend interessant, het heeft ook mijn leven verrijkt. Bij ACT besteed je veel aandacht aan leven volgens je waarden, leven hoe jij wilt leven. Dat is een prachtig avontuur. Het heeft mij veel gebracht als mens, als moeder, partner en hulpverlener. Verder heb ik als actief lid van de ACT-vereniging (ACBS en ACBSbene) ervaren dat er hele mooie dingen kunnen ontstaan als mensen elkaar helpen, hun kennis delen en samen werken aan een betere wereld. Het is heel fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

Ik heb het boek Wonderlijke binnenwereld geschreven, zodat kinderen al vroeg kunnen leren hoe hun binnenwereld in elkaar zit. Samen met Femke Klomp schreef ik het boek Psychologische flexibiliteit in het onderwijs. Dit is een boek over ACT voor leerkrachten, we geven ook trainingen aan leerkrachten. Beide boeken gaan ervan uit dat als je goed weet hoe je in elkaar zit, je dan beter gebruik kunt maken van je sterke kanten en beter om kunt gaan met de lastige kanten van je binnenwereld. Want die zijn er zeker ook.

Van cliënten en collega’s hoor ik dat zij het contact met mij als open en prettig ervaren en goed met mij kunnen samenwerken. Daar zet ik mij ook voor in.

GZ-psycholoog BIG 29057171425


Werkplekken

In 1999 ben ik afgestudeerd in Klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Aansluitend heb ik de postdoctorale opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog gedaan. Ik heb tot 2006 in verschillende GGZ-instellingen gewerkt op de klinische afdeling en de deeltijd afdeling. Daar heb ik individuele therapie, groepstherapie en psychodiagnostisch onderzoek gedaan. Verder heb ik trainingen gegeven aan verzorgenden en verpleegkundigen.

Vanaf 2006 t/m 2017 heb ik mijn eigen praktijk gehad, in Utrecht en Houten. Daar deed ik individuele behandelingen en diagnostiek in de Gegeneraliseerde Basis GGZ; eerst in een groepspraktijk, daarna zelfstandig, maar wel verbonden aan een Medisch Centrum.

Vanaf 2016 ben ik gestart met Skills to ACT: Acceptatie en Commitment Training voor mensen die in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs werken. Voor Skills to ACT werk ik samen met Femke Klomp.

Vanaf september 2017 ben ik een jaar werkzaam geweest bij InvivoClinics, in Bussum.

Vanaf oktober 2018 zijn Frederike en ik met ACT-Psychologen gestart, in Utrecht. We werken in de GBGGZ en SGGZ.


Neem contact op