Laat je boot jouw koers varen

Frederike Gnoth

Al vanaf jonge leeftijd ben ik erg nieuwsgierig naar mensen en hun binnenwereld; hoe ziet hun leven eruit? Wat gaat er in ze om? Waarom doen ze wat ze doen?

Het beroep van psycholoog past dan ook helemaal bij mij.  Ik heb veel verschillende therapievormen en -technieken leren toe passen. Dat was erg zinvol. Toch merkte ik dat psychologische behandelingen vaak gericht zijn op het oplossen van klachten en problemen. Mijn ervaring was dat dit niet altijd werkte.  En soms werkt dit zelfs averechts.

Het leven gaat niet altijd zoals je wilt. Daar tegen vechten en het willen houden van controle kan behoorlijk wat narigheid geven. Dat was ook mijn ervaring. Het alternatief is  accepteren wat er is.  Als dat lukt dan geeft dat veel meer vreugde in je leven. Maar ja, hoe doe je dat en hoe leer je dat anderen? Dat was voor mij een grote vraag.

Inmiddels had ik een mindfulnesscursus uitgeprobeerd. Ik was verrast door de positieve uitwerking; vooral op de rust in je hoofd en het contact met jezelf, het leren verdragen en accepteren.

Ondertussen kwam Maaike Steeman op mijn pad. Ze leerde mij de principes van ACT. Het was een kwartje dat op zijn plek viel. Ik had eindelijk het idee dat ik het ontstaan van vaste patronen en emotionele pijn, het leven zelf dus, werkelijk kon begrijpen. Hiermee kon ik ook de mensen om me heen beter helpen. Sindsdien heb ik mij continu verder verdiept in ACT. Samen met EMDR is dit mijn voornaamste behandelwijze geworden.

Ook mijn eigen leven heeft zich hiermee verdiept en verrijkt; mijn boot (als metafoor van mijn leven) vaart nu vaker de juiste koers. Daarbij past onder andere het werken met ACT in een eigen psychologiepraktijk samen met Maaike.

Ik hoop mijn kennis en ervaring te kunnen in zetten om mensen te helpen meer koers te varen in hun leven, zodat zij een waardevoller en vreugdevoller leven leiden. Ook geef ik graag supervisie en leertherapie op het gebied van ACT aan collega’s.

Als psycholoog vind ik het belangrijk dat je je veilig en gelijkwaardig voelt bij mij. Een open benadering, eerlijkheid en betrouwbaarheid staan daarbij voor mij voorop.

f.gnoth@extenzo.nu
06 28 92 09 07

GZ-psycholoog BIG 89061711225


Werkplekken

Na mijn afstuderen in 1996 in Klinische Psychologie en Gezondheid heb ik tien jaar gewerkt als psycholoog in verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen. Mijn taken bestonden uit het uitvoeren van psychodiagnostiek, doen van gesprekstherapieën, begeleiden van teams, geven van scholingen. Ik werkte samen met verschillende disciplines. Ondertussen heb ik de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog gedaan.

In 2006 ben ik als GZ-psycholoog en eerstelijnspsycholoog gestart in een groepspraktijk in Houten. Daar deed ik individuele behandelingen en diagnostiek in de Gegeneraliseerde Basis GGZ. Deze praktijk is vanaf 2013 gevestigd in een Eerstelijns Medisch Centrum, waar ik onder andere samenwerkte met huisartsen, POH-GGZ, andere psychologen en fysiotherapeuten.

Vanaf oktober 2018 werk ik in mijn eigen praktijk  in Utrecht, samen met Maaike Steeman.


Neem contact op