Laat je boot jouw koers varen

Frederike Gnoth

Vanaf jonge leeftijd wilde ik mensen verder helpen in hun leven. Het beroep van psycholoog paste dan ook helemaal bij mij.  Ik heb veel verschillende therapievormen en -technieken leren toe passen. Dat was erg zinvol, maar toch merkte ik dat therapie geven daarmee voor mij vaak gericht was op het oplossen van klachten en problemen, dat dit niet altijd werkte en soms zelfs averechts.

Het leven gaat niet altijd zoals je wilt. Uit ervaringen in mijn leven was ik erachter gekomen dat juist vechten tegen wat er is en het willen houden van controle behoorlijk wat narigheid kan geven. Ik was niet zo gewend aan acceptatie.  Als je dat wel lukt dan geeft dat veel meer vreugde in je leven. Maar ja, hoe doe je dat en hoe leer je dat anderen? Dat was voor mij een grote vraag.

Inmiddels had ik met de nodige vooroordelen een mindfulnesscursus uitgeprobeerd.  Het bleek gewoon een aandachttraining te zijn en ik was verrast door de positieve uitwerking die dit had op de rust in je hoofd en het contact met jezelf, het leren verdragen en accepteren.

Ondertussen kwam Maaike Steeman op mijn pad en leerde ze mij de principes van ACT. Het was een kwartje dat op zijn plek viel; ik had eindelijk het idee dat ik het ontstaan van vaste patronen en emotionele pijn, het leven zelf dus, werkelijk kon begrijpen en mezelf en de mensen om me heen beter kon helpen. Sindsdien heb ik mij continu verder verdiept in ACT en is dit samen met EMDR mijn voornaamste behandelwijze geworden.

Ook mijn eigen leven heeft zich hiermee verdiept en verrijkt; mijn boot (als metafoor van mijn leven) vaart nu vaker de juiste koers en daarbij past onder andere het werken met ACT in een eigen psychologiepraktijk samen met Maaike.

Ik hoop mijn kennis en ervaring te kunnen in zetten om mensen te helpen meer de koers te varen in hun leven die zij willen en zo een waardevoller en vreugdevoller leven te leiden. Ook geef ik graag supervisie op het gebied van ACT aan collega’s.

Als psycholoog vind ik het belangrijk dat je je veilig en gelijkwaardig voelt bij mij. Een open, persoonlijke en praktische benadering, eerlijkheid en betrouwbaarheid staan daarbij voor mij voorop.

f.gnoth@extenzo.nu
06 28 92 09 07

GZ-psycholoog BIG 89061711225


Werkplekken

Na mijn afstuderen in 1996 in Klinische Psychologie en Gezondheid heb ik tien jaar gewerkt als psycholoog in verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen. Mijn taken bestonden uit het uitvoeren van psychodiagnostiek, doen van gesprekstherapieën, begeleiden van teams, geven van scholingen. Ik werkte samen met verschillende disciplines. Ondertussen heb ik de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog gedaan.

In 2006 ben ik als GZ-psycholoog en eerstelijnspsycholoog gestart in een groepspraktijk in Houten. Daar deed ik individuele behandelingen en diagnostiek in de Gegeneraliseerde Basis GGZ. Deze praktijk is vanaf 2013 gevestigd in een Eerstelijns Medisch Centrum, waar ik onder andere samenwerkte met huisartsen, POH-GGZ, andere psychologen en fysiotherapeuten.

Vanaf oktober 2018 werk ik in mijn eigen praktijk  in Utrecht, samen met Maaike Steeman.


Neem contact op